DOLAR 41,3624 0,44%
EURO 48,5512 0,70%
ALTIN 4.931,740,66
BITCOIN 4792049-0.06867%
İstanbul
24°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • Tarafsız Haber
  • Tarafsız Haber
  • Tarafsız Haber
  • Tarafsız Haber
  • Tarafsız Haber
  • Tarafsız Haber
  • Tarafsız Haber
Okul Çağı Çocuklarda Diş Sağlığı ve Beslenme: Çürüğe Karşı Akıllı Seçimler
  • Haber Taze
  • Sağlık
  • Okul Çağı Çocuklarda Diş Sağlığı ve Beslenme: Çürüğe Karşı Akıllı Seçimler

Okul Çağı Çocuklarda Diş Sağlığı ve Beslenme: Çürüğe Karşı Akıllı Seçimler

ABONE OL
Eylül 12, 2025 14:44
Okul Çağı Çocuklarda Diş Sağlığı ve Beslenme: Çürüğe Karşı Akıllı Seçimler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, okul çağındaki çocuklarda paketli gıdalar ve şekerli içeceklerin diş çürüğü riskini artırdığını vurguladı. Ebeveynleri, beslenme alışkanlıklarını tekrar gözden geçirmeye çağıran Demir, meyveli sodalar, kutu sular ve gazlı içeceklerin çürük bakterileri için adeta bir besin kaynağı olduğunu ifade etti. Ayrıca süt tüketiminin azalmasının kalsiyum kaybını tetiklediğini belirtti. Kliniklerinde karşılaştıkları sorunları bilimsel verilerle açıklayan Demir, rafine şeker tüketiminin arttığını ve bazı ebeveynlerin süt dişi tedavisinin olmaması nedeniyle çocuklarda çürük vakalarının çoğaldığını aktardı. Dengeli tüketim şartı vurgusunu yapan Demir, çözüm önerilerini ağız hijyeniyle desteklenen çürük karşıtı (antikaryojenik) gıdaların teşvik edilmesi gerektiği şeklinde sıraladı. Ebeveynlerin okul atıştırmalıklarını kontrol etmeleri ve ara öğün sonrası suyla çalkalama alışkanlığını kazandırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Okul Çağı Çocuklarda Diş Sağlığı ve Beslenme: Çürüğe Karşı Akıllı Seçimler

ÇOCUKLARDA ÇÜRÜK KARŞITI BESLENME ÖNERİLERİ

Okul Çağı Çocuklarda Diş Sağlığı ve Beslenme: Çürüğe Karşı Akıllı Seçimler

  • Elma, kereviz sapı ve havuç; çocuğun okul ortamında diş yüzeyinin bir miktar temizlenmesini sağlayacak gevrek yapılarıyla, dişin bakımını destekler.
  • Kalsiyum ve fosfor zengini gıdalar, özellikle peynir ve yoğurt, diş minesinin onarılmasına ve güçlenmesine yardımcı olur. Şeker ilavesiz ürünler tercih edilmelidir; yoğurt mevsim meyveleriyle birlikte tüketilebilir.
  • Lahana, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, tükürük üretimini destekleyen mineraller açısından zengindir ve ağız hijyenini korumada rol oynar.
  • Ay çekirdeği, badem ve ceviz gibi kuruyemişler dişleri korumaya yardımcı mineraller içerir ve asit saldırılarının onarılmasına katkı sağlar.
  • İçecek tercihlerinde süt, ayran, taze sıkılmış ve katkısız meyve suları öne çıkarılmalıdır.

En az 10 karakter gerekli